Хасковски будители

Можете да разгледате в Кирково училище

През 1882 г.  хасковският търговец и занаятчия Атанас Христев – Ортакювлията построява красива къща с изрисувани стени в централната част на града. Тя е еднокатова, симетрична, богато украсена отвън и отвътре, отразява модерните тенденции в градската архитектура от края на XIX век, характерни за южните  балкански  земи  и европейската част на Османската империя.
Известно време в нея живее майор Никола Петров Кирков, лекар на 10-ти пех. Родопски полк. Паметта за негово пребиваване в града е запазена единствено в даденото от хасковци име на къщата „Кирковото училище“.
В годините на първото десетилетие на ХХ век къщата сменя собственика си и става притежание на известния местен лихвар – Яню Христодоров. Дошъл от Пещера по професия учител, той се жени за една от дъщерите на богатия хасковски лихвар Коста Джартов. Дарен от съдбата само с дъщери, той въвежда в доходния занаят зет си Яню, който го наследява и успява да увеличи семейното богатство. Някогашният даскал, вече банкер и уважаван общественик, бил избран за председател на хасковското  училищно настоятелство през 1912 г. Недостигащите училищни сгради в града го насърчават да отреди къщата за училище, което нарекъл „Начално училище на Яни Христодоров“. В паметта на града то останало като „Кирковото училище“.
Експозицията е подредена в приятен синхрон с интериора на къщата и създава усещане за пренасяне в света на духовния, творческия живот на хасковските будители.

Кирково училище работи със следното работно време:
ВТОРНИК-ПЕТЪК 10:00 – 18:00
СЪБОТА 10:00 – 17:00

http://www.kirkovo.com

Можете да разгледате експозицята тук: